May 24, 2017 at 8:49 am
Comments posted to this topic are about the item Function to Round or Truncate DateTime
May 25, 2017 at 7:27 am
What about creating a function that would run 5 times faster?
CREATE FUNCTION ifn_TruncateOrRoundDatetime(
@Datetime datetime,
@DatePart char(2),
@Truncate bit
)RETURNS TABLE WITH SCHEMABINDING
AS
RETURN
WITH Dateparts (part, RoundedDatetime)AS(
SELECT 'SS', DATEADD(ss, DATEDIFF( ss, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( ms, 500*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'MI', DATEADD(MI, DATEDIFF( MI, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( s, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'HH', DATEADD(HH, DATEDIFF( HH, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( MI, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'DD', DATEADD(DD, DATEDIFF( DD, 0, DATEADD( HH, 12*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'WK', DATEADD(WK, DATEDIFF( WK, 0, DATEADD( DD, 3*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'MM', DATEADD(MM, DATEDIFF( MM, 0, DATEADD( DD, 15*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'QQ', DATEADD(QQ, DATEDIFF( QQ, 0, DATEADD( MM, 1*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'YY', DATEADD(YY, DATEDIFF( YY, 0, DATEADD( MM, 6*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'S', DATEADD(ss, DATEDIFF( ss, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( ms, 500*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'N', DATEADD(MI, DATEDIFF( MI, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( s, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'H', DATEADD(HH, DATEDIFF( HH, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( MI, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'D', DATEADD(DD, DATEDIFF( DD, 0, DATEADD( HH, 12*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'W', DATEADD(WK, DATEDIFF( WK, 0, DATEADD( DD, 3*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'M', DATEADD(MM, DATEDIFF( MM, 0, DATEADD( DD, 15*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Q', DATEADD(QQ, DATEDIFF( QQ, 0, DATEADD( MM, 1*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Y', DATEADD(YY, DATEDIFF( YY, 0, DATEADD( MM, 6*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Second', DATEADD(ss, DATEDIFF( ss, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( ms, 500*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'Minute', DATEADD(MI, DATEDIFF( MI, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( s, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'Hour', DATEADD(HH, DATEDIFF( HH, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( MI, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'Day', DATEADD(DD, DATEDIFF( DD, 0, DATEADD( HH, 12*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Week', DATEADD(WK, DATEDIFF( WK, 0, DATEADD( DD, 3*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Month', DATEADD(MM, DATEDIFF( MM, 0, DATEADD( DD, 15*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Quarter', DATEADD(QQ, DATEDIFF( QQ, 0, DATEADD( MM, 1*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Year', DATEADD(YY, DATEDIFF( YY, 0, DATEADD( MM, 6*@Truncate, @Datetime)), 0)
)
SELECT RoundedDatetime
FROM Dateparts
WHERE part = @DatePart;
Here's the performance test .
DROP TABLE [dbo].[SampleTable]
GO
CREATE TABLE [dbo].[SampleTable](
[RandomDate] [datetime] NULL
) ON [PRIMARY]
GO
INSERT INTO SampleTable
SELECT TOP 100000 DATEADD( ms, CHECKSUM(NEWID()), GETDATE())
FROM sys.all_columns, sys.all_columns x;
GO
SELECT *
INTO #Args
FROM ( VALUES('ss'),('mi'),('hh'),('dd'),('mm'),('yy'))dateparts(part)
CROSS JOIN ( VALUES('round',0), ('truncate',1)) RoundOrTruncate(chr,n)
DECLARE @Datetime datetime, @Sysdatetime datetime2 = SYSDATETIME()
SELECT @Datetime = RandomDate
FROM SampleTable
CROSS JOIN #Args;
SELECT DATEDIFF(ms, @Sysdatetime, SYSDATETIME());
SELECT @Sysdatetime = SYSDATETIME();
SELECT @Datetime = [dbo].[fn_TruncateOrRoundDatetime] (RandomDate ,part ,chr)
FROM SampleTable
CROSS JOIN #Args;
SELECT @Sysdatetime = SYSDATETIME();
SELECT @Datetime = RoundedDatetime
FROM SampleTable
CROSS JOIN #Args
CROSS APPLY [dbo].[ifn_TruncateOrRoundDatetime] (RandomDate ,part ,n);
GO
DROP TABLE #Args;
June 30, 2017 at 10:42 am
Interesting, I took a very different approach when I wrote this similar function years ago.
CREATE FUNCTION dbo.DateTime2Precision (@dt datetime2(7), @precision varchar(7))
returns datetime2
AS
-- written BY Bill Talada
BEGIN
DECLARE
@filler varchar(27),
@length int,
@fixed datetime2
SET @filler = 'cc00-01-01 00:00:00.0000000'
--'ccyy-mm-dd hh:mm:ss.mmmmmmm'
SET @length =
CASE @precision
WHEN 'century' THEN 2
WHEN 'year' THEN 4
WHEN 'month' THEN 7
WHEN 'day' THEN 10
WHEN 'hour' THEN 13
WHEN 'minute' THEN 16
WHEN 'second' THEN 19
ELSE 0
END
IF @length = 0
SET @fixed = @dt
ELSE
SET @fixed = cast(LEFT(CONVERT(varchar(27), @dt, 121),@length) + RIGHT(@filler,27-@length) AS datetime2)
RETURN @fixed
END
go
/*
DECLARE @dt datetime2;
SET @dt = SYSDATETIME();
SELECT
dbo.DateTime2Precision(@dt, 'century'),
dbo.DateTime2Precision(@dt, 'year'),
dbo.DateTime2Precision(@dt, 'month'),
dbo.DateTime2Precision(@dt, 'day'),
dbo.DateTime2Precision(@dt, 'hour'),
dbo.DateTime2Precision(@dt, 'minute'),
dbo.DateTime2Precision(@dt, 'second'),
dbo.DateTime2Precision(@dt, '')
;
*/
September 26, 2017 at 5:08 am
Luis Cazares - Thursday, May 25, 2017 7:27 AMWhat about creating a function that would run 5 times faster?
CREATE FUNCTION ifn_TruncateOrRoundDatetime(
@Datetime datetime,
@DatePart char(2),
@Truncate bit
)RETURNS TABLE WITH SCHEMABINDING
AS
RETURN
WITH Dateparts (part, RoundedDatetime)AS(
SELECT 'SS', DATEADD(ss, DATEDIFF( ss, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( ms, 500*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'MI', DATEADD(MI, DATEDIFF( MI, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( s, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'HH', DATEADD(HH, DATEDIFF( HH, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( MI, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'DD', DATEADD(DD, DATEDIFF( DD, 0, DATEADD( HH, 12*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'WK', DATEADD(WK, DATEDIFF( WK, 0, DATEADD( DD, 3*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'MM', DATEADD(MM, DATEDIFF( MM, 0, DATEADD( DD, 15*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'QQ', DATEADD(QQ, DATEDIFF( QQ, 0, DATEADD( MM, 1*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'YY', DATEADD(YY, DATEDIFF( YY, 0, DATEADD( MM, 6*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'S', DATEADD(ss, DATEDIFF( ss, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( ms, 500*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'N', DATEADD(MI, DATEDIFF( MI, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( s, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'H', DATEADD(HH, DATEDIFF( HH, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( MI, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'D', DATEADD(DD, DATEDIFF( DD, 0, DATEADD( HH, 12*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'W', DATEADD(WK, DATEDIFF( WK, 0, DATEADD( DD, 3*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'M', DATEADD(MM, DATEDIFF( MM, 0, DATEADD( DD, 15*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Q', DATEADD(QQ, DATEDIFF( QQ, 0, DATEADD( MM, 1*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Y', DATEADD(YY, DATEDIFF( YY, 0, DATEADD( MM, 6*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Second', DATEADD(ss, DATEDIFF( ss, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( ms, 500*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'Minute', DATEADD(MI, DATEDIFF( MI, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( s, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'Hour', DATEADD(HH, DATEDIFF( HH, DATENAME(YEAR, GETDATE()), DATEADD( MI, 30*@Truncate, @Datetime)), DATENAME(YEAR, GETDATE()))
UNION ALL
SELECT 'Day', DATEADD(DD, DATEDIFF( DD, 0, DATEADD( HH, 12*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Week', DATEADD(WK, DATEDIFF( WK, 0, DATEADD( DD, 3*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Month', DATEADD(MM, DATEDIFF( MM, 0, DATEADD( DD, 15*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Quarter', DATEADD(QQ, DATEDIFF( QQ, 0, DATEADD( MM, 1*@Truncate, @Datetime)), 0)
UNION ALL
SELECT 'Year', DATEADD(YY, DATEDIFF( YY, 0, DATEADD( MM, 6*@Truncate, @Datetime)), 0)
)
SELECT RoundedDatetime
FROM Dateparts
WHERE part = @DatePart;
Here's the performance test .
DROP TABLE [dbo].[SampleTable]
GO
CREATE TABLE [dbo].[SampleTable](
[RandomDate] [datetime] NULL
) ON [PRIMARY]GO
INSERT INTO SampleTable
SELECT TOP 100000 DATEADD( ms, CHECKSUM(NEWID()), GETDATE())
FROM sys.all_columns, sys.all_columns x;
GO
SELECT *
INTO #Args
FROM ( VALUES('ss'),('mi'),('hh'),('dd'),('mm'),('yy'))dateparts(part)
CROSS JOIN ( VALUES('round',0), ('truncate',1)) RoundOrTruncate(chr,n)DECLARE @Datetime datetime, @Sysdatetime datetime2 = SYSDATETIME()
SELECT @Datetime = RandomDate
FROM SampleTable
CROSS JOIN #Args;SELECT DATEDIFF(ms, @Sysdatetime, SYSDATETIME());
SELECT @Sysdatetime = SYSDATETIME();SELECT @Datetime = [dbo].[fn_TruncateOrRoundDatetime] (RandomDate ,part ,chr)
FROM SampleTable
CROSS JOIN #Args;SELECT DATEDIFF(ms, @Sysdatetime, SYSDATETIME());
SELECT @Sysdatetime = SYSDATETIME();SELECT @Datetime = RoundedDatetime
FROM SampleTable
CROSS JOIN #Args
CROSS APPLY [dbo].[ifn_TruncateOrRoundDatetime] (RandomDate ,part ,n);SELECT DATEDIFF(ms, @Sysdatetime, SYSDATETIME());
GO
DROP TABLE #Args;
Only issue is when joining with other tables. That's why the original sample used Scalar Function. This would be great if you do as scalar. Thanks for your feedback .
September 26, 2017 at 5:37 am
Shane Clarke - Tuesday, September 26, 2017 5:08 AMOnly issue is when joining with other tables. That's why the original sample used Scalar Function. This would be great if you do as scalar. Thanks for your feedback.
Why would that be an issue?
Viewing 5 posts - 1 through 4 (of 4 total)
You must be logged in to reply to this topic. Login to reply
This website stores cookies on your computer.
These cookies are used to improve your website experience and provide more personalized services to you, both on this website and through other media.
To find out more about the cookies we use, see our Privacy Policy